A Course in Miracles (ACIM), healing, Okategoriserade

Lektion 1, Ingenting jag ser betyder någonting.

Ingenting jag ser i det här rummet (på den här gatan, från det här fönstret, på den här platsen) betyder någonting.

 Ingenting jag ser betyder någonting.
Det är en mening som kan provocera. Det är en mening som kan leda till missförstånd. Speciellt om det låter taget ur tomma luften, som nu när en del av er kanske inte har lektionen i sin helhet framför er. Kanske inte ens känner till vad En kurs i mirakler är för något.
Det skall dock sägas att vi inte ska lägga något värde alls i lektionerna. Inte försöka analysera och förstå dem (så som vi gör med allt annat). Gör dem bara. Förståelsen kommer sinom tid. Men inte förståelse som i att plugga in något och kunna det utantill. Det kommer att gå på djupet.
Vi kan kalla det här sinnesträning. Att göra all rädsla vi upplever ogjord.

Jag ser mig omkring. På byrån står en träskulptur av Jungfru Maria, hållandes Jesusbarnet.
När jag var liten stod denna skulptur i en bokhylla hos mina morföräldrar. Jag tyckte inte om den då, men den hörde liksom hemma där.
Mina morföräldrar var inte religiösa (det var/är ingen i min släkt). De hade antagligen fått den av någon och så hamnade den där på hyllan.
Jag fick med den hem efter att min morfar dog, när huset skulle röjas ur och säljas. Först då fick den ett (annat) värde för mig. Jag började sakta men säkert att tycka om den och nu är den självklar på min byrå.
Jag har alltså satt ett värde på den. Den betyder något för mig. Den är värdefull och jag skulle bli ledsen om den gick sönder eller försvann. Den betyder något eftersom jag kopplar den till gårdagen, till förfluten tid. Jag har kopplat den till minnen jag har.
Det är då den här lektionen kommer in och säger:
Den här statyetten betyder ingenting.

 Och fotot på W, som står på hyllan ovanför tv:n:
Det här fotot betyder ingenting.

 Mina favoritsmycken i lådan:
De här smyckena betyder ingenting.

Det kändes galet att göra den här lektionen första gången jag gjorde den. Allt jag har betyder ju någonting. Allt jag ser betyder någonting. Jag förstod inte riktigt då. Det gör jag nu. Åtminstone i teorin. Jag förstår varför jag gör alla de här övningarna. Jag förstår vad de ska leda till.
Jag är inte materialist, men saker betyder naturligtvis fortfarande något för mig. En del är svårare att släppa taget om än andra.
Å andra sidan, allt är bara saker. Illusioner som existerar i den här illusionens värld. Saker som jag inte kan ta med mig när jag lämnar min kropp en dag. Saker som i sig inte har något värde alls, när jag tänker efter.
Vad betyder en massa prylar den dag jag minns vem jag i sanning är?

Det här gäller ju förstås inte bara saker jag tycker om. Det finns t ex människor jag har svårt för. Jag upprepar:
De betyder ingenting. Han betyder ingenting. Hon betyder ingenting.
Jag ger dem jag ogillar mening, genom att låta dem få plats i mina tankar. Jag låter det jag stör mig på bli tankar som fängslar mig, som stjäl min glädje. Jag tillåter allt detta eftersom jag ger allt ett värde. Jag har ännu inte förlåtit. Jag kopplar fortfarande saker och människor till händelser i det förflutna.

Men… vad betyder allt agg den dag jag minns vem jag i sanning är?
Vad betyder allt dömande den dag jag minns vem jag i sanning är?
Vad betyder något alls den dag jag förlåtit allt/alla?

Tack för att du är här och delar detta med mig!

2 reaktioner till “Lektion 1, Ingenting jag ser betyder någonting.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s